بسم الله الرحمن الرحیم
دستورالعمل 2
صادره از وزارت کشاورزی و منابع آب / اداره کل منابع دامی و دامپزشکی سال 2010 میلادی برابر با 2710 کردی
با استناد به نظام دامپزشکی شماره 84 سال 1937 و با هدف سازماندهی اقدامات و شرایط واردات، دستورالعمل ذیل مشخصات (استاندارد) مورد نیاز تولیدات دامی واجد شرایط واردات به اقلیم کردستان عراق صادر شده است:
1- واردکننده تولیدات دامی باید مجوز واردات را از وزارت کشاورزی و وزارت بازرگانی و صنایع را اخذ نماید.
2- تولیدات دامی فریز (سردخانهای) و منجمد باید طبق استاندارد عراق تولید شده باشد.
3- باید نوع ماده و تاریخ تولید و تاریخ انقضاء با زبان عربی و یا کردی و زبان انگلیسی بوضوح بر روی بستهبندی و یا کارتون حک شده باشد.
4- باید اصطلاح کشتار (ذبح) به شیوه اسلامی برای گوشت دامی و مرغ نوشته شده باشد. اگر تولید از مصدر غیر اسلامی (گواهی ذبح حلال) تایید شده از اتاق بازرگانی و یا جمعیتهای اسلامی همراه داشته باشد.
5- علاوه بر گواهی ذبح حلال، گواهیهای ذیل درباره نوع تولید درخواست میشود.
الف) نسخه اصلی گواهی مصدر تایید شده از سفارت عراق توان کشور و یا اتاق بازرگانی به رسمیت شناخته شده.
ب) نسخه اصلی از گواهی بهداشت تایید شده و مهر شده از سوی وزارت کشاورزی کشور تولیدکننده و یا سازمانهای دامپزشکی عالی برای هرمحوله و طبق مشخصات ذیل:
1. گوشت گوساله وارداتی باید یک الی دو سال سن داشته باشد و گوشت گوسفند 6 الی 8 ماه سن داشته باشد و مصدر آن باید خالی از مرضهای ذیل و معاینه شده از سوی دامپزشکان در کمتر از 12 ساعت قبل از کشتار (ذبح) و بعد از کشتار و اعلام اینکه دام ذبح شده خالی از بیماری واگیردار و مسری و بیماریهای انتقال یافته از مرزها باشد. این اطلاعات باید بیش از 90 روز از تاریخ تولید تدوین شده باشد.
FMD , BSE, Vesicular stomatitis , RP,PPR, contagious bovine pleuro pneumonia , Rift valley Fever, lumpy skin Disease,blue tongue , Sheep &goat pox , H.S, Theileriasis, TB, Bovine Babesiosis , pleuro pnemonia and Contagious agalacticia
2. تولیدات باید تحت شرایط بهداشتی خوب آمادهسازی و نگهداری و منتقل گردد.
3. گوشت معاینه شده نباید با گوشت غیر معاینه شده نگهداری شود.
ج) علفهای دامی باید خالی از پروتئینهای حیوانی و استخوانهای آنها باشد و نیز فاقد هورمونهای انرژیزای رشد باشد.
گوشت مرغ و تخممرغ:
الف) طیور آماده شده برای ذبح باید از سوی دامپزشکان در مدت کمتر از 12 ساعت قبل از ذبح و مستقیماً بعد از ذبح تحت معاینه قرار گرفته شده باشد و اینکه قابل استفاده برای انسان است قید گردد.
ب) گوشت باید تحت شرایط بهداشتی مناسب منتقل و انبار گردد و نباید گوشت معاینه شده با گوشتهای غیر معاینه شده انبار شود.
ج) مصدر گوشت مرغ و فراوردههای آن باید از مناطقی که فاقد مرض انقلاتهای طیور (AI)نیوکاسل، بیماری توفوئید و سالمونیلا باشد و با استناد اطلاعات سازمانهای بینالمللی OIE، WHO، FAOخلو مصدر از بیماریهای ذکر شده در کمتر از 90 مورد تایید قرار گرفته باشد.
د) گوشت باید از دامهایی باشد که از علوفه خالی از هورمونها و واحدهای انرژیزا و پروتئین حیوانی تغذیه کرده باشد.
***** اما در رابطه با تخممرغ باید بوضوح تاریخ تولید بر روی آن مهر شده باشد و از مصادری خالی از بیماریهای خاص انفولانزای طیور، سالمونیا و دیگر بیماریهای مسری و منتقل شده از دیگر مرزها باشد و تولید باید پاک و غیر آلوده و وزن باید هماهنگ شده او اختلاف وزن نباید از 10٪تجاوز کند و تخممرغ باید با علامت شرکت و کشور تولید کننده ممهور باشد و در شانههای 6 الی 30 تخممرغ جاسازی شده باشد و در داخل کارتون بستهبندی شده باشد.
شرایط عمومی دیگر:
1- باید انواع گوشت دامی حداقل 72 ساعت بعد از ذبح منجمد شده باشد.
2- مدت زمان صلاحیت استفاده انسانی باید بشکل ذیل باشد:
الف: موادی که مدت بقای آن بیش از 6 ماه تجاوز نمیکند باید بر روی بسته، روز، ماه و سال تولید و انتهای صلاحیت نوشته شده باشد.
ب: موادی که مدت بقای آن بیش از 6 ماه باشد بر روی آن ماه و سال تولید و انتهای صلاحیت نوشته شده باشد.
ج: مدت زمان پایان صلاحیت انواع گوشت منجمد نباید بیش از 6 ماه باشد و مدت بقای جگر منجمد نباید بیش از شش ماه باشد.
د: اطلاعات باید بر روی بسته و بر روی برچسب نوشته شده باشد و بشکل بهتری ممهور شده باشد و جوهری که برای این منظور استفاده میشود از نوع ثابت و بهداشتی باشد.
3- وزنهای قابل قبول برای مرغهای منجمد: از 1150 الی 1800 کیلوگرم باشد.
4- وزنهای قابل قبول برای گوشت گاو بستهبندی شده در کیسهها: باید وزن هر کیسه در حد 5 کیلوگرم و به تعداد قطعه در داخل کارتون اشاره شده باشد.
5- وزنهای قابل قبول برای گوشت گوسفند: از 8 الی 20 کیلوگرم باشد.
6- گوشت خوک و چربیهای آن به هیچوجه پذیرفته نمیشود، مگر با توافقات ویژه.
7- کلیه انواع گوشت و تولیدات آن باید خالی از باکتریها و هورمونها و اشعه و کلیه مواد مضر به سلامتی باشد.
8- وزنهای در داخل کارتون نباید بیش از 10٪تفاوت داشته باشد.
آزمایشات (معاینه) و اقدامات انجام گرفته از سوی قرنطینههای دامپزشکی:
1- صحت کلیه مدارک مورد نیاز مورد تایید قرار گرفته باشد.
2- انجام آزمایشات فیزیکی
3- انجام آزمایشات دیگر
الف) آزمایش نامنظم از باکتریهای سالمونیلا و گوشتهایی که آلودگی آنها به سالمونیلا به اثبات رسیده باشد مورد قبول قرار نمیگیرد.
ب) آزمایش E.COLIعدد مجاز کمتر از 10/100 گرم باشد.
ج) آزمایش رشد باکتری نباید بیش از 0/1میلیون در گرم باشد.
د) به هنگام آب شدن گوشت، نباید درصد آب استخراج شده 5٪باشد.
ه)مقدار نیتروژن تبخیر شده در گوشت قرمز نباید بیش از 20میلیگرم در هر 100 گرم باشد و در گوشت مرغ نباید بیش از 50میلیگرم برای 100 کیلوگرم یعنی 500واحد در میلیون (500ppm) باشد.
ملاحظه:
الف:
1- دامپزشکی مسئول در قرنطینه صلاحیت تصمیمگیری و اقدام مناسب درخصوص تولیدات دامی وارده و خارج به اقلیم طبق دستورالعملها و قوانین و نظام خاص قرنطینه را دارد.
2- شرکتها و منابع اختصاص یافته برای تولیدات دامی باید کار انتقال کامیونهای ویژه حمل تولیدات دامی سردخانهای و منجمد از گذرگاههای بینالمللی را تضمین نمایند و نیز عدم بازکردن کارون آنها را تضمین نمایند و نیز بازگشت تولیدات فاقد شرایط لازم را به مصدر تضمین نمایند.
3- وزارت کشاورزی حق بازدید غیر مترقبه از شرکتهای تولیدکننده و شرکتهای واردکننده و صادرکننده بمنظور اطمینان از نوع و توانایی خدمات تولیدی را دارد.
4- وزارت کشاورزی حق تعیین مقدار و نوع مواد برای اعطای مجوز واردات برای شرکتها را دارد.
ب:
در صورت عدم داشتن گواهی و یا اسناد صادره برای تولیدات و نیز اسناد آزمایشگاهی مورد نیاز دستگاه دامپزشکی در منطقه واردات، قرنطینه حق انجام آزمایشات ذیل را دارد.
خوراکیهای آماده و تولیدات لبنیاتی آزمایشات ذیل انجام میگیرد:
A-Micorbial Tests
1- Total colony count
2- Total coliform
3- Faecal coliforms
4- E.Coli0157
5- Salmonella
6- Staphenterotoxin
7- Bacillus enterotoxins
8- Listeria monocytogenes
B- Chemical Tests:-
1- Sulphur dioxide
2- Bezoic acid
3- Boric Acid
4- Synthehetic colours
علوفهها در انواع مختلف آزمایشات سموم قارچی و خاص
Test of aftatoxins
تولیدات وارداتی از کشورهای ذیل آزمایشات
(Test for radionuclide contamibnation)
انجام میگیرد، کشورهای اروپای شرقی، ژاپن، آذربایجان، بلاروس، بوسنی و هرزوگوین، بلغارستان، کروات و جمهوریهای چک، استونیا، قزاقستان، گرجستان، لاتیفیا، لتوانیا، مقدونیا، مولداوی، لهستان، رومانی، روسیه، سلوفاکی، سلوفانی، اوکراین، سرب و منتویگرو (یوگسلاوی)
دستورالعمل شماره 1:
شرایط واردات طیور زنده به اقلیم کردستان عراق:
1- مصدر طیور: از هر مصدری و یا کشوری باشد.
2- اهداف واردات: برای چه منظوری وارد میشود.
3- مجوز واردات:باید به همراه محموله مجوز واردات از وزارت کشاورزی و یا دستگاه عالی دامپزشکی ذیصلاح پیوست شده باشد.
4- گواهی دامپزشکی: باید گواهی دامپزشکی تاریخدار طی یکهفته از تاریخ واردات و به امضاء رسیده از سوی مقامات دامپزشکی ذیصلاح و یا از سوی دامپزشکان معتمد کشور و به امضاء رسیده از سوی مقامات دولتی، با ذکر مشروح بار و کمیت و نژاد طیور همراه باشد و موارد ذیل در آن ذکر شده باشد:
الف) خالی بودن کشور و یا شهر صادرکننده از بیماری انفلانزای حاد طیور و نیوکاسل برای مدت 3-6ماه قبل از صادرات.
ب) طیور بشکل سالم از هم جدا شده باشد و از سوی مقامات دامپزشکی کشور مبنی بر خالی بودن از هر نوع علامت بیماری واگیر از تاریخ خروج از تخم و یا قبل از 21 روز از تاریخ صادرات مورد تایید قرار گرفته باشد.
ج) طی 21 روز از جداسازی (بند ب) نمونهای از این طیور حداقل 30 نمونه به قسمت مربوطه ارسال گردد تا نمونه برداری ویروس انفلانزا بعمل آید تا خلو آن از بیماری در آزمایشگاه به اثبات برسد.
د) طیور در روز صادرات معاینه میشود تا خلو آنها از علامت بیماری واگیر و وخیم به اثبات برسد.
ه) طیور باید در صندوقهای تمیز و جدید انتقال داده شود.
و) چنانچه مدارک مورد نیاز در بار پیوست شده باشد طیور قرنطینه نخواهد شد تا اینکه طیور به هنگام رسیدن به مرز در سلامتی خوب مورد توجه قرار گیرد.
ز) وارد کننده باید مقامات قرنطینه دامپزشکی را از تاریخ رسیدن بار در حداقل 5 روز به مرز اطلاع دهد.
ح) به هنگام رسیدن بار به مرز، مقامات قرنطینه از اسناد و سلامتی طیور مطلع میشوند و سپس بار به صاحب آن تحویل داده میشود، در غیر این صورت بار ضبط میگردد و برای مدت محدودی قرنطینه میگردد و نمونهای از آن برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می گردد.
ط) تخلفات: در صورتی که اسناد درخواست شده همراه بار نباشد و یا اینکه طیور دارای عوارض بیماری واگیر باشد بار از بین برده میشود و یا به طرف مصدر عودت داده میشود.
ی) هزینهها: هزینههایی چون مجوز، آزمایشات دامپزشکی و اطمینان از صحت اسناد و نیز هزینههای قرنطینه دامپزشکی، قرنطینه کردن از سوی کارشناسان در وزارت کشاورزی و مالی تعیین میگردد.
دستورالعمل شماره 2:
شرایط ورود سگ و گربه به داخل اقلیم کردستان عراق:
1- نام کشور مصدر
2- هدف از واردات
3- مجوز واردات از دستگاه دارای صلاحیت
4- گواهی بهداشت دامپزشکی (نسخه اصلی) تاریخ دار برای مدت حداقل 7 روز از تاریخ صادرات و به امضاء رسیده از سوی دامپزشک معتمد از سوی کشور مصدر و در گواهی، سن، نژاد، جنس، رنگ و یا هر علامت دیگر موجود در آن ذکر شده باشد و ذکر موارد ذیل مورد تاکید قرار گرفته شده باشد:
الف: سگ و یا گربه در سلامتی کامل بوده باشد و خالی از علامت بیماری از کلیه بیماریهای واگیر و وخیم و برای صادرات مناسب باشد.
ب: سن باید کمتر از 3 ماه نباشد.
ج: باید پلاک Microchipنصب گردد. و مشروح این شماره در گواهی بهداشتی دامپزشکی و گواهی واکسن به عنوان تعریف ذکر شده باشد.
د: باید واکسن سگ برای سگهایی که سن آنها 4 ماه است، به بار داده شده باشد. بار اول قبل از یک ماه و بار دوم یک بار قبل از دو هفته از صادرات واکسن برای بیماریهای ذیل داده شده باشد:
canine distemper,canine hepatitis and canine parvoviral infectionRabies,
اگر عمر سگ بیش از 4 ماه باشد باید علیه همان بیماریهای ذکر شده در بند بالا برای مدت کمتر از دو هفته و مدتی که بیش از یکسال از صادرات تجاوز نکند، واکسن زده شده باشد.
ه: اگر سن گربه کمتر از 4 ماه باشد باید علیه بیماری ذیل دو بار واکسن زده شده باشد. نوبت اول قبل از 3 هفته و دومی قبل از دو هفته از صادرات گربه:
flu ,( Felincalci virus,felin viral Rhinotracheitis and Chlamydia psittaci)
And Cat enteritis(feline Panleukopaenia,Feline infectious Enteritis)
اگر سن گربه بیش از 4 ماه باشد باید ضد بیماریهای بند بالا واکسنه شده باشد. حداقل یک بار برای مدت کمتر از یک هفته و نباید یک سال از تاریخ صدور بیشتر باشد.
و: باید به سگ و گربه جرعه ضد قارچ خارجی برای مدت 2-10روز داده شده باشد و یک جرعه ضد قارچهای داخلی برای مدت 4 روز قبل از صادرات با ذکر نام علمی ماده استفاده شده برای مقابله با قارچ داده شده باشد.
مجوز صادرات از کشور صادرکننده در صورتیکه گواهی بهداشتی پیوستی از سوی دستگاههای غیردولتی صادر شده باشد:
1- قرنطینه دامپزشکی: دامپزشک اقدام به بررسی گواهی و معامله حیوان برای اطمینان از سلامتی مینماید و در صورت وجود نواقص در گواهی و یا نقصی بهداشتی، بار برای مدت کمتر از 15 روز ضبط میشود و یا به کشور مصدر عودت داده میشود و مقصر ماخذه قانونی میشود. اما اگر عکس آن باشد میتوان سگ را علیه بیماری واگیر بهنگام رسیدن واکسینه کرد مشروط به اینکه سن آن کمتر از 3 ماه نباشد و برای 30 روز تحت مراقبت قرار گیرد.
2- صادرکننده باید در مورد تاریخ رسیدن سگ یا گربه در مدت زمان حداقل 5 روز قبل از رسیدن به قرنطینه اطلاع دهد.
3- هزینههای مورد درخواست از صادرکننده (هزینه مجوز واردات، هزینه معاینه و واکسن، هزینه حمل و نقل، قرنطینه و ضبط)
دستورالعمل شماره 3:
شرایط واردات گوشت منجمد به اقلیم کردستان عراق:
1- به همراه داشتن گواهی مصدر که موارد ذیل در آن قید شده باشد:
الف) نام تولید و نوع آن
ب) نام شرکت تولید کننده و آدرس، شماره تلفن و آدرس و سایت الکترونیکی.
ج) وزن گوشت
د) نحوه منجمد کردن و تاریخ تولید
ه) تعیین تاریخ انتهای تولید
و) نام مصدر تولیدکننده
ز) تایید گواهی مصدر از سوی سفارت عراق در کشور مصدر
ح) نوشتن Batch Noبه شیوه لیزری و به شکل برجسته و یا حک شده.
2- گواهی دامپزشکی:
الف: در گواهی باید خلو گوشت از بیماریهای واگیر و بویژه ذکر شده در قانون و مقررات سازمان OIEقید شده باشد.
ب: منشاء (مصدر) حیوانات باید از مناطقی باشد که در آن علائم بیماری واگیر در مدت کمتر از 6 ماه قبل از آمادهسازی گوشت شیوع نکرده باشد و این امر باید از سوی دامپزشکان رسمی آن کشور نظارت شده باشد.
ج: گوشت باید خالی از مواد نگهدارنده باشد.
د: گوشت باید طبق استاندارد عراق به شمارههای 365 و 1125 و 1179 باشد.
ه: گواهی دامپزشکی باید از سوی دامپزشک دولتی مهر و تایید شده باشد و باید در گواهی نوع گوشت و سن حیوان قید شده باشد و دام باید 12 ساعت قبل از ذبح معاینه شده باشد و خالی بودن آن از بیماری محرز شده باشد و قابل استفاده برای انسان مورد تایید قرار گرفته شده باشد.
و: در گواهی باید قید گردد که گوشت به شکل بهداشتی و علمی تولید و انبار شده است.
ز: مصدر گوشت باید از دامپروریهای بدون استفاده از هورمون و مواد انرژی زا و رشد و باکتری و داروهای قارچی و بقایای شیمیایی تولید شده باشد.
ح: نباید مواد هورمونی به علوف دام اضافه شده باشد.
3- به همراه داشتن گواهی کشتار حلال و اینکه این گوشت برای عراق صادر میشود.
مشخصات ویژه این نوع تولید:
1. باید وزن هر قطعه از گوشت بین 1-3کیلوگرم باشد.
2. باید گوشت به شیوهای بشتهبندی شده باشد که از آلوده شدن جلوگیری کند و با مواد غیر خطرناک و مضر به گوشت بستهبندی شده باشد.
3. باید مشخصات گوشت بر روی کارتن و بستهبندری قطعات گوشت 1-3کیلوگرمی نوشته شده باشد، مشخصات از قبیل (نام و نوع تولید، درجه سردخانه، تاریخ تولید و تاریخ انتهاء صلاحیت مصرف به شیوهای نوشته باشد که امکان تقلب در آن وجود نداشته باشد.
4. گوشت باید از قسمتهای ران، کتف، کمر تهیه شده باشد. از هر نوع مخلفات دیگر از قبلی جگر، شش، روده و غیره خالی باشد.
5. گوشت باید طبق مقررات بینالمللی منجمد شده باشد و اینکه انجماد سازی در مدتی کمتر از 3 روز بعد از ذبح انجام گرفته باشد و سپس در درجه 180 سانتیگراد به انجماد رسیده باشد.
6. باید کشتارگاهی که در آن دام ذبح میگردد و گوشت در آن تولید میشود دارای مشخصات علمی و شرایط پاکیزگی طبق برنامههای ISOباشد و در آن برنامه HACCPبه اجرا در میآید.
7. به هنگام رسیدن گوشت منجمد به مرز اقلیم نباید از تاریخ تولید آن بیش از 3 ماه گذشته شده باشد و نباید 3چهارم مدت تاریخ اعتبار تولید گذشته شده باشد.
8. به هنگام رسیدن تولید به نقطه مرزی اقلیم (قرنطینه دامپزشکی)، طبق استاندارد عراق بررسی میشود و در غیر اینصورت اقدامات لازم اتخاذ خواهد شد.
9. گوشت باید طبق شرایط با کامیونهای یخچالدار حمل شده باشد و دستگاه درجهسنج در داخل کامیون نصب شده باشد.
10.گوشت منجمد نباید دارای غدد و استخوان و نخاع باشد.
11.تاجر باید در مورد محل ورود و تاریخ ورود گوشت به اقلیم اطلاع داده باشد.
دستورالعمل شماره 4:
شرایط واردات حیوانات زنده به اقلیم:
شرایط عمومی:
1- به همراه داشتن گواهی بهداشتی و گواهی مصدر اصلی از دستگاههای ذیصلاح در کشور متبوعه مصدر و تایید آن از سوی سفارت عراق در آن کشور.
2- مشروط بر این است که باید حیوانات وارداتی خالی از کلیه بیماریهای واگیر و وخیم و وارده از برون مرزی و مورد اشاره در دستورالعمل سازمان OIEباشد.
3- واردکننده باید یک هفته قبل از رسیدن حیوانات به مرز (قرنطینه دامپزشکی) بخش قرنطینه را در جریان قرار دهد.
4- وزارت کشاورزی حق اضافهکردن هر شرط دیگری و یا لغو مجوز، اگر این امر اقتضاء کند را دارد.
5- واردکننده باید مسئولین قرنطینه دامپزشکی در خصوص اطلاعات خاص به وضعیت سلامتی حیوانات و نیز تعداد تلف شدن حیوانات در هنگام کار واردات را در جریان قرار دهد.
6- حیواناتی که برای پرورش وارد میشوند برای مدت کمتر از 21 روز قرنطینه میشوند. اما اگر برای کشتارگاهها در ارسال میگردند برای مدت 3-4 روز قرنطینه میشوند.
شرایط شماره 4/ الف:
شرایط واردات (گاو و گاومیش) به قصد پرورش:
الف) علاوه بر شرایط عمومی واردات حیوانات به اقلیم
ب) شرایط ویژه:
1. مشروط بر اینکه مصدر حیوانات خالی از بیماریهای موروثی و Rift Valley fever C.B.P.P ,BSE ,FMD,CCPP,Catle plague
2. دام باید از دامپروریهای بدون بیماری در کمتر از 2 سال باشد. ( (listereosis,Q.fever., Leptospirosis ,Heart water Disease, T.B, Brucellosis )
3. همچنین باید 15 روز قبل از واردات آزمایشات (معاینه) آزمایشگاهی برای بیماری پروسیلاوسل گاوی انجام گرفته باشد و عدم اصابت این حیوانات به این بیماریها به اثبات رسیده باشد.
4. میبایست حیوان به بیماریها و آفاتهای پوستی مبتلا نشده باشد.
5. واردکننده باید اقدامات واکسن لازمه که از سوی مقامات دامپزشکی تعیین میشود، قبل از واردات به کشور برای حیوان انجام داده باشد.
شرایط شماره 4/ ب:
شرایط واردات گوسفند و بز برای پرورش
الف) علاوه بر شرایط عمومی:
ب) شرایط خاص:
1- منشإ دام باید خالی از بیماریهای ( Scrapie , C.C.H.F ,PPR.Pox.Brucellosis, -
Tongue, FMD, Rift Valley Fever Blue )باشد.
2- باید خلو دام از بیماریهای نژادی Viberiosis,Trichomoniasis ,CorticalVesicular Excenthensaبه اثبات رسیده باشد.
3- باید عاری از بیماریهای Heart water , Jhons Disaese , Skin Disease ,باشد.
4- باید کلیه واکسنهای لازم که از سوی مقامات دامپزشکی مشخص میشود، قبل از وارد شدن به کشور تعیین شده، انجام گرفته شده باشد.
دستورالعمل شماره 4/ ج:
شرایط واردات حیوانات به هدف کشتار:
حیوانات باید خالی از بیماریهای واگیر و وخیم و بیماریهای برون مرزی باشد.
الف) دامها/ گاوها/ گاومیشها/ باید خالی از بیماریهای (Rift Valley fever C.B.P.P ,BSE ,CCPP ,Cattle plague FMD,Brucellosis ,Skin disease Inter- &Exter- Parasite) باشد.
ب) گوسفند و بز نیز باید خالی از بیماریهای (Scrapie , C.C.P.P ,PPR..Brucellosis', Blue Tongue, FMD, Rift Valley Fever)باشد.
دستورالعمل شماره 5:
شرایط واردات اسب:
1- مصدر حیوانات باید خالی از بیماریهای (Equine Viral Arteritis , ,Equine Infectious Anemia ,Equine Encephalo Myelitis, Anthrax , GlandersMange, Strangles, Dourine, Equine Vesicular Stomatitis, Rabiesباشد.
2- اسب باید از مصدر خالی از بیماری (African Horse Sicknees ) برای مدت کمتر از 2 سال باشد.
3- باید آزمایشات کامل برای اسب 1 الی 2 روز قبل از ارسال انجام گرفته باشد. همچنین آزمایشات Mallein testدر مرز انجام گیرد.
دستورالعمل شماره 6:
شرایط بهداشتی برای واردات روغن و چربی حیوانات:
1- دریافت موافقت واردات.
2- به همراه داشتن گواهی بهداشتی و گواهی مصدر از کشور صادرکننده و تایید شده از سوی سفارت عراق در کشور مصدر.
3- تولیدی باید خالی از هورمونها و مواد مضر همچون سموم و مواد معدنی سنگین و چربی خوک باشد.
4- نمونهای از تولید برای انجام آزمایشات باید ارسال گردد و خالی بودن از عوامل بیماریزا و قابل استفاده برای اهداف وارداتی به اثبات برسد و آنگاه ورود تولید مورد قبول واقع میشود.
دستورالعمل شماره 7:
شرایط عمومی برای واردات ماهی به اقلیم کردستان عراق:
1- به همراه داشتن گواهی مصدر، گواهی بهداشتی از دستگاههای رسمی کشور صادرکننده و خالی بودن از بیماری واگیردار به اثبات رسیده باشد و از سوی سفارت عراق در آن کشور تایید شده باشد.
2- رعایت شرایط حمل و نقل معمول در جهان
دستورالعمل شماره 7/ الف:
شرایط ماهیهای منجمد:
1- باید دارای استاندارد بینالمللی برای کلیه ماهیهای منجمد با رعایت موارد (ملاحظات شماره 1) باشد.
2- باید گواهی ذکر شده در مورد مدت صلاحیت را به همراه داشته باشد.
3- به همراه بار گواهی مصدر و بهداشت باشد و خلو ماهی از بیماریهای واگیردار و وبایی به اثبات رسیده باشد و از سوی سفارت عراق در کشور مصدر تایید شده باشد.
4- باید شرایط حمل و نقل طبق استانداردهای بینالمللی انجام گرفته باشد.
دستورالعمل شماره 7/ ب:
شرایط واردات ماهیهای تازه:
1- باید استانداردهای بینالمللی برای ماهیهای تازه داشته باشد.
2- باید گواهی ذکر شده درباره مدت انقضاء داشته باشد.
3- به همراه بار باید گواهی مصدر و بهداشت ارسال شده باشد و خلو ماهی از بیماریهای وبایی و واگیردار به اثبات رسیده باشد و از سوی سفارت عراق در کشور مصدر تایید شده باشد.
4- باید شرایط حمل و نقل طبق استاندارد بینالمللی رعایت شده باشد.
دستورالعمل شماره 7/ ج:
شرایط واردات ماهی کنسروی:
1- باید استانداردهای بینالمللی ماهیهای تن، ساروین و ماهیهای کنسروی را دارا باشد. بارعایت مشروح در ملاحظات شماره 2)
2- باید گواهی مدت انقضاء در آن ذکر شده باشد.
3- به همراه بار باید گواهی مصدر و بهداشت باشد و خالی بودن ماهی از بیماری وبایی و واگیردار به اثبات رسیده باشد و از سوی سفارت عراق در آن کشور مورد تایید قرار گرفته باشد.
4- باید شرایط حمل و نقل طبق استانداردهای بینالمللی رعایت شده باشد.
دستورالعمل شماره 7/ د:
شرایط واردات ماهیهای دیگر:
1- به همراه بار گواهی که در آن چگونگی آمادهسازی تولید همچون (ماهیهای دودی و غیره) پیوست شده باشد.
2- گواهی که در آن مدت انقضاء ذکر شده باشد، پیوست گردد.
3- باید شرایط حمل و نقل طبق استاندارد انجام گرفته باشد.
دستورالعمل شماره 7/ هـ :
شرایط واردات ماهیهای پرورشی زنده و ماهیهای اکواریومی (زینتی):
1- همراه بار گواهی مصدر و بهداشت و اثبات خالی بودن ماهی از بیماریهای واگیردار و وبایی و تایید شده از سوی سفارت عراق در کشور مصدر به پیوست باشد.
2- ماهیهای وارداتی نباید از ماهیهای تهدید شده به انقراض و یا ممنوعه در جهان باشد.
3- ماهیها در کیسههای شفاف ویژه انتقال داده شده باشد.
4- باید شرایط حمل و نقل طبق استاندارد بینالمللی رعایت شده باشد.
· مشخصات ماهیهای تازه و قابل استفاده برای انسان:
1- بوی ماهیها باید طبیعی باشد.
2- باید شکل ظاهری ماهی براق باشد و پولک آن به آسانی قابل جدا شدن از پوست نباشد.
3- شکل ماهی باید از نظر جسم طبیعی و همشکل باشد و غیر مواج باشد.
4- چشم ماهیها باید براق باشد و غیر واضع نباشد.
5- پوزه (چانه) و بینی ماهی طبیعی و قرمز باشد و بو و رنگ طبیعی و یک شکل داشته باشد.
ملاحظه:
1- ماهیهای منجمد با مواد منفجره و از مناطق غیر آلوده به مواد شیمیایی و سمی و اشعهای نباید صید شده باشد. و همچنین اینکه ماهیها بعد از شستشو در درجه 180 منجمد شده باشد. تمیز و خالی از مواد مخاطی و احشاء معلقه و ناخالص باشد. رنگ آن طبیعی بوده و خالی از لکههای انجماد و آتش باشد. همچنین خالی از آثار زخمی و کوفتگی و رنگهای نامتجانس و میکروبهای مضر و قارچهایی که به انسان منتقل میشود، باشد. باید این ماهیها با وزن و حجم هماهنگ در جعبه واحد پاک و خالی از میکروب و قارچهای خارجی و داخلی و مواد مضر به سلامتی بستهبندی شده باشند.
2- ماهیهای کنسروی باید بافت واحد داشته باشد و خالی از مواد مخاطی و زخم و کبودی و بدون سر و احشاء و اعضاء و دم و خار باشد. همچنین پاک و خالی از مواد شناخته نشده و عوامل فاسد کردن و تلف شدن باشد. باید طعم و بوی ویژه برای ماهی های کنسروی باشد. رنگ وسط باید از پایداری طبیعی برخوردار باشد. فشار داخل قوطی کنسروی باید منفی باشد و تولید خالی از باکتریهای بیماریرا و مسموم باشد. همچنین خالی از جانوران تولیدکننده گاز هیدروژن باشد. بر روی جعبه نام تولید، آدرس، سلامت تجاری و نوع ماهی و اطلاعات ترکیب کننده، میزان محتوا، مقدار روغن مجاز غذایی و نیز باید تاریخ تولید و انقضاء ذکر شده باشد. جعبه باد شده و تغییر شکل داده شده و زنگ زده و سیاه شده پذیرفته نخواهد شد. جعبه باد کرده به هنگام باز شدن بوی بد و مزه ترش در نتیجه رشد باکتریها ملاحظه خواهد شد.
3- ماهی کشته شده تازه قابل استفاده به زیر آب میرود و هنگام قطع شدن با چاقو خون کم قرمز رنگ متمایل به تیرگی و بو به خارج نمیشود.
4- هنگام دست زدن به ماهی تازه به شکل افقی از سر آن، سقوط و دم آن به پایین را خواهیم دید. اما ماهیهای غیر قابل استفاده به عکس خواهد بود و بصورت خطوط تیره و تار دیده خواهد شد و در نتیجه استفاده از سموم بهنگام صید بوی بد خواهد داشت و اجرای این تجربیات نیاز به مهارت آزمایش کننده و تجربه خوب دارد.
دستورالعمل شماره 8:
شرایط واردات داروها و مواد بیولوژیکی و مواد دیگر دامپزشکی:
· داروهای دامپزشکی/ مصدر داروها باید از شرکتهای بینالمللی و دارای شهرت خوب باشد با این شرط که دولت تولیدکننده (مصدر تولید کننده) از این داروها استفاده کند و شرکت باید دارای گواهی (ISO.GMP)دارا باشد و ترجیح داده میشود که این داروها در دیگر کشورها استفاده شده باشد. همچنین ترجیح داده میشود که دارو در کردستان و یا عراق به ثبت رسیده باشد. این شرط در نزدیکترین زمان ممکن و به هنگام فراهم کردن امکانات ثبت در اقلیم کردستان و عراق قرار داده خواهد شد.
· داروهایی که بر روی جعبه آن قابل استفاده برای دامپزشکی به ثبت نرسیده باشد، اجازه ورود به آن داده نخواهد شد.
· از واردات داروهای ممنوعه طبق دستورالعملها همچون ماده (فیورازیلیدون و مشتقات آن، کلوروفینکول و ترکیبهای امانتیدین و رامانتادین و سموم کشنده حیوانی سیال و غیره) جلوگیری میشود.
· واردکننده باید درخواستی به دستگاههای ذیربط برای اخذ موافقت واردات ارائه نماید. در این درخواست نام ماده تجاری و ترکیب علمی و رمز و تاریخ تولید و اعتبار و نوع جعبه و وزن و کمیت و رسم شرکت و کشور تولید کننده ذکر شده باشد و کلیه اسناد اصلی ذیل به همراه بار پیوست شده باشد:
1- گواهی مصدر
2- گواهی آزمایش
3- لیست داروها
4- فاکتور خرید
واکسنها و مواد بیولوژیکی و کیتهای دامپزشکی:
منابع واکسنها و یا مواد بیولوژیکی و کیتهای آزمایشگاهی باید از مابع اروپایی و یا امریکا باشد و یا اینکه قبلا وارد اقلیم و یا عراق شده باشد و نباید دارویی و یا موادی جدید وارد شود، مگر بعد از اینکه مطالعه علمی و تصویب وارد کردن انجام گرفته شده باشد.
باید علاوه بر گواهیهای ISO.. GMP . GLPاسناد ذیل به همراه بار پیوست شده باشد:
1- گواهی مصدر
2- گواهی آزمایش
3- لیست داروها
4- فاکتور خرید
همچنین به همراه داشتن گواهی بهداشت برای کیتها بمنظور تضمین سلامتی آن در هنگام استفاده از سوی کارکنان در آزمایشگاه، ضروری است.
ملاحظه:
1- واردکننده دارو و مواد بیولوژیکی و کیتهای دامپزشکی، باید دامپزشک باشد و مجوز فعالیت از کانون دامپزشکان در کردستان عراق داشته باشد و به قوانین کانون پایبند باشد و دارای دفتر دامپزشکی و یا آزمایشگاه دامپزشکی و یا شرکت دامپزشکی در اقلیم داشته باشد.
2- واردکننده این مواد باید موافقت واردات از سوی وزارت کشاورزی و منابع آب/ اداره کل منابع حیوانی (دامی) و دامپزشکی قبل از خرید و بارگیری را گرفته باشد.
نام اتاقهای بازرگانی به رسمیت شناخته شده:
1- NATIONALU.S- ARAB CHAMBER OF COMMERCE
1625 Eye street NW Suite 902.
Washinton , D.C. 20006
Phone 202 331-8010
Fax 202 313-8297
2-U.S- ARAB CHAMBER OF COMMERCE
135 South Laselle Street Room 1020
Chicago , Illinos 60603
312 782- 7379
3- U.S- Arab chamber of commerce
1231 Market Street
4.MIDAMERICA-ARAB CHAMBER OF COMMERCE
208s LasalleSt.,Suite706
Chicago,lllion60604
(312)782-7379
FX(312)782-7379
5.NEWYORK-ARABCHAMBER OF COMMERCE
420lexington Ave.,Suite2739
NewYork,NY10170
(212)986-8024
(212)986-0216
6.HOUSTON- ARABCHAMBER OF COMMERCE
1330PostOakBlvd.,Suite1600
Houston,TX77056
(713)963-4620
(713)963-4609